De ATNR helpt bij de ontwikkeling van deatnr oog-hand coördinatie.

Als het hoofdje van de baby naar één kant draait, strekken arm en been aan die kant zich uit terwijl die aan de andere kant gebogen blijven. Als het hoofdje in de andere richting wordt gedraaid, bewegen armen en benen zich mee.

Deze reflex blijft normaal gesproken aanwezig tot de leeftijd van 6 maanden.

Wordt deze reflex niet goed afgesloten dan heb je een uitdaging bij het fietsen of autorijden. Je kan je voorstellen dat het lastig is naar links te kijken en tegelijk je armen en benen mee te bewegen volgens het reflex. Het voortdurende tegenhouden van de ATNR geeft vaak problemen met de spieren in de schouders.

Symptomen bij restanten van het ATNR

Vaak is het leerproces van kinderen met een niet goed afgesloten ATNR erg moeizaam. Doordat de oog-hand handcoördinatie niet in orde is, zijn er ook vaak visuele problemen.

Dyslexie

Bij veel kinderen met restanten van ATNR komt dyslexie voor.

Schrijfproblemen

Het is voor een kind met ATNR problemen onmogelijk om netjes te schrijven. Iedere keer dat het hoofd wordt gedraaid om te kijken naar het papier, wil de arm zich strekken en wil de hand zich openen. Zie dan maar eens je pen goed vast te blijven houden en je tegelijk te concentreren op de inhoud! 

Het kind merkt natuurlijk best dat het niet goed gaat! Het probeert te compenseren wat vaak leidt tot een krampachtige, verkeerde pengreep en spanning in het lichaam. Schrijven gaat schots en scheef, in verschillende richtingen en van de ene kant van de pagina naar de andere. Sommige kinderen draaien hun papier zelfs 90 graden om makkelijker te kunnen schrijven.

Lezen-Oogvolg problemen

Bij het lezen gaan de ogen niet soepel van de ene kant van de pagina naar de andere, ze verspringen. Hierdoor raak je de plaats in de tekst kwijt. Dit maakt bijna onmogelijk nauwkeurig te zijn en de tekst goed te begrijpen.

Lateralisatieproblemen

Normaal gesproken heeft een mens één duidelijke voorkeurskant qua voeten, handen, ogen en oren. Deze kinderen kunnen links en rechts tegelijk gebruiken voor dezelfde taak wat erg lastig is voor de hersenen. Je kunt het zien als twee mensen die proberen om dezelfde auto te rijden .

 


Lees meer over de ATNR op mijn andere website: http://www.reflexinbeeld.nl/per-reflex/atnr-asymmetrische-tonische-nek-reflex/