studySoms denken mensen dat ze niet goed kunnen leren. Of ze voelen zich dom. Dit komt omdat ze nog niet hebben ontdekt hoe zij het beste kunnen onthouden. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren bij het leren.

Wat is jouw leerstijl?

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en talenten om lesstof te onthouden. Alleen leert iedereen op een andere manier.

Op school is het handig als je een auditieve leerstijl hebt, je leert dan door luisteren. Ligt jouw talent op een ander gebied (je leert bijvoorbeeld beter door kijken of doen) dan kan je het erg lastig hebben op school.

Leer jij wel op de goede manier?

Je natuurlijke manier van leren is meestal de manier waar jij je goed bij voelt. Sommige mensen leren het liefst door doen, of door kijken. Denk aan een automonteur: die is misschien niet zo goed in Frans maar weet precies wat waar zit in de auto. Hij heeft leert waarschijnlijk door kijken of door doen.

Als je het leren uit boeken en luisteren naar docenten niet leuk vindt is er een grote kans dat je een andere leerstijl hebt. Als je geluk hebt houden ze daar rekening mee op school. Meestal kies je na de middelbare school voor een studie die beter bij je past (je zal waarschijnlijk geen rechten gaan studeren).

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen  die je leerstijl bepalen. Probeer uit te vinden wat voor jou werkt.

Kleine test

Leer één rijtje woordjes door

  • er een paar minuten naar te kijken (visuele leerstijl)
  • ze hardop te zeggen (luisterend leren)
  • ze op te schrijven (bewegend leren)

Bepaal je leerstijl:

[posts-by-tag tags=”leerstijl-theorie” number=”99″ excerpt=”true” excerpt_filter=”false” thumbnail=”true” order=”asc”]