Waarnemen kun je doen op verschillende manieren.

Mensen met een visuele leerstijl nemen het liefst waar via hun ogen. Ze onthouden makkelijk beelden en hebben in hun geheugen allerlei filmpjes paaraat. Als ze iets een keer gezien hebben kunnen ze het zo nadoen. Ze houden van mooie dingen en besteden vaak veel aandacht aan hun uiterlijk en kleding.

Maak de lesstof zichtbaar!

De lesstof komt extra duidelijk binnen als er beeld gebruikt wordt. Ondersteund met geluid en beweging geeft dit het beste resultaat.

Beelden worden overigens door de meeste mensen beter onthouden dan woorden.

Werk vanuit het hele plaatje. Geef eerst het overzicht en deel de leerstof dan op in delen. Laat ze afbeeldingen maken van de verschillende onderwerpen.

Het maken van de mindmap geeft overzicht en helpt om de stof te ordenen in hoofd- en bijzaken. Op deze manier met de stof bezig zijn spreekt meerdere delen van de hersenen aan waardoor de stof beter en langer onthouden wordt.

De mindmap werkt als het ware als een landkaart die wordt opgeslagen in het hoofd. Als de stof teruggehaald moet worden op een toets wijst de kaart de weg naar de onderwerpen en antwoorden.

Wat zeggen ze?

Je hoort vaak hoe iemand het liefst waarneemt.  Iemand die het liefste kijkt gebruikt vaak de termen zien, bezien, een beeld vormen, verhelderen. Uitspraken die je ook vaak hoort:
  • Ik zie het niet…
  • Ik zie het anders…
  • Nou kijk, dat zit zo…