hwAls alles goed gaat en het kind haalt ruime voldoendes is het een bewijs dat de leerstijl werkt. Hier geldt de wet van succes: vooral niet mee bemoeien.

Als het kind niet geholpen wil worden is dat prima. Toon af en toe belangstelling, meer hoef je niet te doen.

Gaat het minder goed of geeft het kind aan geholpen te willen worden dan kan je als ouder veel voor je kind betekenen.

Allereerst is het belangrijk een goed overzicht te hebben en een planning te maken. Ook kun je je kind begeleiden tijdens en overhoren na het huiswerk.

Vergeet niet: huiswerk maken is belangrijk maar er moet ook tijd overblijven voor sport en sociale contacten. Ook gewoon niets doen is belangrijk!

Hoe kun je helpen als ouder?

Ga wekelijks met je kind om de tafel om een planning te maken. Hou het kind hier ook aan, de verleidingen van televisie en computer zijn groot.

Helpen bij het huiswerk betekent niet de taak overnemen, maar de taak begeleiden. Het kind moet zelfstandig leren nadenken. Vraag hoe je kind het gaat aanpakken en help het kind zoeken naar uitleg. Internet is natuurlijk een bron van informatie!

Geef complimenten als het goed gaat! Trakteer voor een goed cijfer! Het is motiverend als een kind beloond wordt voor het bereiken van zijn doelen en voor zijn inzet.

  • Doelen op korte termijn  zijn bijv. het halen van een planning of het hard leren voor een SO)
  • Doelen op langere termijn zijn bijv. een beter rapport,

Niet gemotiveerd?

Lanterfanten is zonde van de tijd! Het gaat er niet om hoe lang je leert maar om hoe effectief je leert. Als je drie uur aan het leren bent waarvan je anderhalf uur zit te nietsen is dat zonde van de tijd. Je kan beter doorzetten en in de anderhalf uur die overblijven iets echt leuks gaan doen!

Doet het kind (te) weinig aan het huiswerk? Vergelijk het vooral niet met andere kinderen uit het gezin of in de omgeving. Het is niet echt motiverend als je regelmatig hoort dat je broer of zus meer aan het huiswerk doet of mooiere cijfers haalt. Probeer, hoe moeilijk ook, positief te stimuleren.

Tips:

  • Maak een planning voor het huiswerk
  • Stel een vast tijdstip waarop huiswerk gemaakt wordt
  • Zorg voor een goede leeromgeving
  • Bespreek samen hoe je dingen zou kunnen oplossen
  • Geef na het huiswerk een beloning, bijvoorbeeld na een uur huiswerk maken mag je een uur op de computer