Plaatswaarden begrijpen is vaak lastig. Met dit werkblad wordt het wat leuker ermee te oefenen. Als je de werkbladen lamineert kun je het beschrijven met whiteboard-stiften en steeds opnieuw gebruiken!

Bij Xenos hebben ze leuke kleine schatkistjes te koop; om het nog echter te maken.

De schat

Natuurlijk heb je geld nodig voor in de schatkamers. Ik heb een document gemaakt met alle soorten euro’s erin; zelfs met briefjes van een miljard!

Als je het bestand drie keer afdrukt heb je genoeg briefjes om bijv. 10 briefjes van 10 in te ruilen voor 100 euro. Dit is een belangrijk concept bij de plaatswaarden.

In de geldbijlage zitten alle soorten bankbiljetten, dus bijvoorbeeld ook briefjes van een miljard, een miljoen, 200 en 50.

Het basiskasteel

In het basiskasteel werk je met briefjes van 1000, 100, 10 en 1. Als kinderen dit beheersen kun je uitbreidingen gaan toevoegen.

Miljoenen en miljarden

Sommige kinderen vinden het leuk meer uitdaging te krijgen!  Hiervoor heb ik aanvullingen gemaakt met miljoenen en miljarden. De uitbreidingen kun je uitknippen volgens de aanwijzingen; ze worden aan het basiskasteel vastgeplakt zodat dat kasteel steeds breder wordt.

Dubbeltjes en centen, oefenen met decimalen

Een hoop kinderen blijven ook de decimalen lastig vinden; ook dat is te oefenen. Ik heb een aparte versie van een volledig kasteel met de tientallen, eenheden, dubbeltjes en centen. Bij de uitgebreide versie zit een iets ander blad wat je aan het basiskasteel kan toevoegen.

Hoe te gebruiken?

Maak het (vooral als je speelt om de plaatswaarden te leren kennen) niet te moeilijk en hou alleen de basisbiljetten die je op dat moment nodig hebt in het spel.

1. Sorteer de biljetten die je nodig hebt

  • In het basisbestand gebruik je de biljetten van 1000, 100, 10 en 1.
  • In de miljoenenuitbreiding voeg je biljetten toe van 1.000.000, 1.00.000 en 10.000
  • In de miljardenuitbreiding voeg je biljetten toe van 1.000.000.000, 1.00.000.000 en 10.000.000
  • In de decimalenuitbreiding voeg je de muntstukken toe van 10 cent en 1 cent.

2. Leg de schat klaar

  • Neem een hand bankbiljetten uit de schatkist, laat het kind die sorteren in de verschillende schatkamers.

3. De regels:

  1. Biljetten en munten worden bewaard in hun eigen schatkamer. 
  2. Maximaal 9 biljetten of munten per schatkamer! Heb je er 10 moet je inruilen voor een hoger biljet. Spelenderwijs wordt duidelijk hoe het werkt. Dan gaan ze ook de plaatswaarden begrijpen.