20140120_150324Een meskerbord is een dubbelzijdig bord waarop je met beide handen tegelijk oefeningen doet. Dit stimuleert de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft.

Dit heeft positieve effecten op spellen, lezen en rekenen maar ook op de motoriek.

Dr. P.J. Mesker , de bedenker van het bord, was neuroloog en hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen. Hij deed in de jaren ’70 onderzoek naar leerproblemen. Hij ontdekte een verband met het niet goed samenwerken van de linker- en rechterhersenhelft en een niet goed ontwikkelde of vertraagde motoriek.

1001004010963652

Door met twee handen patronen te oefenen, wordt de samenwerking tussen de hersengebieden gestimuleerd en bevorderd. Het bevordert de symmetrische motoriek bij kinderen. Veel beelddenkers hebben deze fase niet goed doorlopen. Door de oefeningen wordt de hersenbalk gestimuleerd waardoor nieuwe verbindingen worden aangelegd in de hersenen.

In het boek “Dyslexie en touwtjespringen” van Marijke van Vuure kun je meer lezen over de methode met het Meskerbord. Ook in het boek “Ik zie het anders” van Marc Lietière staat erg nuttige informatie m.b.t. richtingsproblemen.

Je hebt niet persé een meskerbord nodig; je kunt het meskeren ook doen door aan twee kanten van een deur papier te plakken. Dat is zeker even effectief!

Zelf heb ik mijn meskerbord gemaakt met whiteboard-folie omdat ik het geluid en gevoel van krijt heel vervelend vind. De beschrijving zal ik snel posten!

Een werktekening van een eenvoudig meskerbord kun je vinden op: http://www.ozolezen.nl/meskerbord.html.