koptelefoonBeelddenkers horen scherp en reageren bijna instinctmatig op elk onverwacht geluid. Vooral het “stil” werken wordt niet als “stil” ervaren, een kind kan hier erg veel last van hebben.

Een kind kan overprikkeld raken bij een overdosis geluid. De emotie kan varieren van een ongemakkelijk tot een boos, angstig of zelfs agressief gevoel. Vaak zal het proberen lawaaiige ruimtes te vermijden of het geluid buiten te sluiten met de handen voor de oren. Soms gaat het zelf veel lawaai maken (eigen geluid is minder erg dan dat van een ander).

Omdat zij moeilijk kunnen filteren en alles uit de omgeving horen, kunnen zij niet selecteren wat  belangrijk is en wat niet.

Het gebruik van een koptelefoon tijdens het werken op school kan rust bieden. Minder zichtbaar zijn oordopjes of andere geluidsdempers zoals die worden gebruikt bij machines die veel lawaai maken.

Reflex Integratie:

Bij gevoeligheid voor geluid is vaak de Moro reflex nog actief. Deze zorgt ervoor dat de filters niet voldoende kunnen worden afgesloten. Daarnaast zijn vaak de ATNR en de Spinal Galant actief, beiden zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het gehoor.