stoelBeelddenken is een gave: een creatieve, drie-dimensionale manier van denken. Deze manier van denken is 30 keer sneller dan denken in woorden!

Denk eens aan het woord ‘STOEL’. Velen zien dan de letters S-T-O-E-L in hun gedachten. Anderen zien echt een plaatje van een stoel. Compleet met kussens en al. Van alle kanten. Handig!

Je zou zeggen dat er niets aan de hand was. Behalve het feit dat we in een “talige” wereld leven; communiceren gaat met woorden. De beelden moeten dus worden omgezet naar taal.

Uitdaging

Bij het lezen komen beelddenkers vaak in de problemen. De meeste woorden zijn goed te visualiseren; stoel, hond, huis, lopen enz. Het gelezen woord wordt tijdens het lezen automatisch omgezet in een beeld. Beelddenkers lezen hierdoor vaak langzamer. Dit geldt voor het schrijven ook; de beelden in het hoofd moeten worden omgezet in taal.

Op school komen beelddenkers dan ook vaak in de problemen, voor toetsen hebben ze eigenlijk meer tijd nodig.

Veel beelddenkers hebben moeite met spellen en spiegelen veel letters. Om deze problemen op te lossen kunnen we hun grote talent gebruiken: visualiseren. Door de woordbeelden op te slaan als een plaatje kunnen de meeste beelddenkers de woorden foutloos voor- en achteruit spellen. Bijna niet te geloven als je kind zoveel problemen heeft op school maar het kan echt!