hyperfocusVeel beelddenkers hebben met enige regelmaat een hyperfocus. Een hyperfocus is hetzelfde als overconcentratie. Een tot het uiterst doorgevoerde hobby. Ze kunnen zich volledig verliezen in iets dat hun interesse heeft gewekt en kunnen geen rust vinden tot het gehoopte eindresultaat is bereikt.

Bij interesse zijn is een beelddenker in staat bijna alles te leren. Hierdoor zijn de verwachtingen die hij van zichzelf heeft ook extreem hoog.

Dit resulteert vaak in creatieve uitbarstingen Alleen hetgeen waar je mee bezig bestaat nog, alle prikkels van buitenaf komen niet meer binnen. Als je dan iets vraagt aan deze persoon hoort deze persoon je niet.

Sommige mensen kunnen zich bijvoorbeeld volledig verliezen in een boek, of in een spel aan de computer. Ook creatieve activiteiten kunnen een hyperfocus opwekken, zoals bij het componeren van een muziekstuk of het maken van een schilderij.

Meestal komt de hyperfocus op bij nieuwe interessante dingen. Dit wekt bij de persoon met de hyperfocus bovengemiddelde interesse. Dankzij de hyperfocus kan hij in extreem korte tijd ongewoon veel informatie opnemen. Prestaties die zijn gehaald met een hyperfocus worden vaak als zeer bijzonder gezien. De hyperfocus kan dus werken als een groot voordeel maar kan de beelddenker ook overweldigen.

Alles gaat dan te snel en alles lijkt tegelijkertijd te moeten. Dit kan ontaarden in chaos in het hoofd en/of hyperactiviteit (duizend ideeën die om aandacht en uitvoering vragen). Dit vraagt een enorme hoeveelheid energie waardoor de accu tussendoor even moet worden opgeladen. Het kind voelt zich leeg en uitgeblust en lijkt is zeer afwezig en op zichzelf gericht. Op zo’n moment is keuzes maken of prioriteiten stellen is moeilijk.

dinossaurosEen  hyperfocus die bij kinderen vaak voorkomt is die van dinosaurussen. Een driejarig kind dat je alles kan vertellen over de Tyrannosaurus Rex.

Soms voldoet het eindresultaat maar net aan de minimale eisen.
De beelddenker, met het eindbeeld zo duidelijk in zijn hoofd, is teleurgesteld. In zichzelf. Meisjes kunnen hier heel verdrietig vanworden. Jongens kunnen boos, opstandig en ongeduldig reageren.

Zo snel en plotseling als een hyperfocus begint, zo abrupt kan hij ook weer afgelopen zijn.

Sommige mensen kunnen hun hyperfocus aan- of uit te zetten, bijvoorbeeld tijdens een les. Maak er gebruik van als er een hyperfocus opkomt en leer het gevoel herkennen. Je kan op die manier leren hoe je de hyperfocus aan moet zetten. Dit kan naar aanleiding van een kranten-artikel zijn of een documentaire, het maakt niet uit.

Herhaal dit zoveel mogelijk. Zet zo vaak mogelijk je hyperfocus aan en uiteindelijk kun je ook proberen de hyperfocus aan te zetten bij dingen die je minder extreem interesseren. Bouw het interesse niveau af en zo zul je zien je dat je jezelf ook beter kunt concentreren bij dingen die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.