Faalangst is de angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen. Veel beelddenkers hebben een neiging tot faalangst en onzekerheid. Het heeft er vaak mee te maken dat

  • de persoon zelf de lat hoog legt
  • andere mensen hoge verwachtingen hebben
  • met zelfvertrouwen

Hoge verwachtingen

Faalangst kan veroorzaakt worden door negatieve ervaringen tijdens de schoolloopbaan of in de opvoeding. Soms zijn er hoge verwachtingen van het kind. Beelddenkers leren niet op de manier van school: “Het zit er wel in, maar het komt er niet uit!”.

Vaak voelen deze mensen zich erg verantwoordelijk, ze voelen zich minderwaardig als ze niet aan de eisen kunnen (of willen) voldoen. Soms gaat het zo ver dat mensen zich isoleren van klasgenoten en vrienden.

Zelfvertrouwen

Beelddenkers hebben (letterlijk) een perfect plaatje in hun hoofd waar ze eigenlijk nooit aan kunnen voldoen. Ze verwachten veel van zichzelf. Een tekening die ze voor zich zien, levensecht, komt bijna nooit zo op papier. Vaak wordt de tekening uit frustratie verscheurd en weggegooid. Dit kan maken dat ze zich ‘dom’ voelen ondanks duidelijk aanwezige capaciteiten. 

Als één van de ouders last heeft van faalangst kan het kind dit overnemen (spiegelen, kopieergedrag).

Er zijn drie soorten faalangst

  • Cognitieve faalangst: angst om niet te voldoen aan de eisen. Het kind is bijvoorbeeld bang dat het een onvoldoende haalt terwijl het wel goed is voorbereid.
  • Sociale faalangst: angst in het contact met andere mensen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het praten in een groep, of om iets vragen bij de supermarkt.
  • Motorische faalangst: angst om het lichaam te gebruiken, bijvoorbeeld optreden bij een autorijexamen. Op zulke momenten voelt iemand met motorische faalangst zich als ‘verlamd’.
Faalangst of atychifobie is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.
Bron:
Wikipedia

Meer over faalangst: