Linker hersenhelft: woorddenker

Rechter hersenhelft: beelddenker

Woorddenkers hebben altijd een dominante linker hersenhelft. Hun gedachten bestaan uit letters en woorden.

Ze houden van een opgeruimde, gestructureerde omgeving. Ze houden ook van stappenplannen: lezen een gebruiksaanwijzing doornemen voor ze aan de slag gaan. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn.

Ze kunnen met gemak een recept volgen. De koelkast is gevuld met de wekelijks gehaalde boodschappen. Vaak zijn er vaste dagen waarop bepaalde gerechten worden gegeten. 

Het zijn de ideale leerlingen: ze houden zich aan de regels en zijn zich bewust van details. Kunnen een planning maken en zich eraan houden. Alle ingrediënten voor een geslaagde schoolcarrière. De diploma’s die ze halen geven ze een goede positie op de arbeidsmarkt.

Beelddenkers hebben altijd een dominante rechter hersenhelft. Hun gedachten bestaan uit beelden of zelfs filmpjes.

Ze houden van dagdromen en rondlummelen. Hun omgeving is zelden opgeruimd, het mooie is wel dat ze in hun chaos alles terug kunnen vinden. Als ze koken trekken ze de koelkast open en bedenken ze ter plekke wat. Als er boodschappen gedaan zijn 🙂

Ze denken buiten de kaders en hebben vaak unieke ideeën. Storten zich in het avontuur en kijken naar het grote plaatje. Zien het eindresultaat vaak al voor zich. 

Hun schoolcarrière gaan vaak niet over rozen. Vaak zijn ze veel intelligenter dan het uiteindelijke diploma dat ze halen. Veel van deze mensen werken onder hun niveau of starten een eigen bedrijf.

Lateraliteit (of: hemisferische specialisatie) duidt op verschillen in specialisatie van de beide hersenhelften. Men bedoelt hiermee vooral verschillen in zintuigelijke, motorische, cognitieve en emotieve functies.
Bron:
Wikipedia

Links over lateraliteit: