Veel mensen kunnen niet goed leren als ze stil op hun plek moeten zitten. Ze wiebelen en friemelen, zitten (of liggen of hangen) in de meest vreemde posities. Soms staan ze zelfs liever, of ze lopen rond. Op deze manier kunnen ze de leerstof veel beter in zich opnemen. 

Het wordt steeds bekender dat beweging helpt bij het leren. Gelukkig houden steeds meer scholen er rekening mee dat niet iedere leerling op dezelfde manier werkt! Ook op de werkvloer zie je steeds meer speciaal meubilair zoals statafels.

Hoe meer je beweegt, hoe beter je leert! Buiten schooltijd en werktijd maar ook tussen de bedrijven door! Er zijn inmiddels veel methodes die je in kunt zetten.

Beelddenken & beweging

Bij veel beelddenkers is de samenwerking tussen de linker- en rechter hersenhelft (nog) niet optimaal. Met name onder stress zal de rechter hersenhelft het roer overnemen en wordt de linker helft (die zo belangrijk is voor school) uitgeschakeld.

Soms zie je dat gebeuren. Het lijkt of iemand aan het treuzelen is, maar vaak zijn ze dan even “bevroren”. Dit is een overlevingsmechanisme wat optreedt onder stress. Ook zie je soms dat mensen uit zichzelf gaan wiebelen of bewegen, dit zorgt ervoor dat de linker hersenhelft weer wordt ingeschakeld. 

Het inzetten van beweging zorgt voor:

  • reductie van stress
  • betere samenwerking links-rechts
  • ontwikkeling zenuwstelsel
  • betere prestaties
  • een betere sfeer

Links m.b.t. bewegend Leren