Beelddenkers hebben weinig inzicht in tijd en tijdsverloop. Er zijn verschillende hulp-klokken op de markt maar die zijn best prijzig. Bovendien heb ik nog geen klok gevonden die een relatie heeft met de gewone klok.

Aan de slag!

Met de minuten-klok krijgen kinderen een beter beeld van tijd. De maat van de minuten-vlakjes correspondeert met de gewone klok. Het cijfer in het vlak bekrachtigt het aantal minuten. Als ze tien keer het vijf-minuten vlakje hebben gebruikt, maken ze de koppeling met de abstracte 5 minuten uit het dagelijks leven {“Over 5 minuten gaan we weg”).

Het recept:

  • Een klok
  • Een uitgeprint sjabloon (download hier)
  • Een lineaal
  • Eventueel een schroevedraaier
  • Eventueel een passer

1: Haal de klok uit elkaar

Dat gaat meestal vrij eenvoudig. Bij de crèmekleurige klok had ik niet eens een schroevendraaier nodig! Doe alle losse onderdeeltjes in een bakje bij elkaar zodat je niets kwijtraakt. Haal ook de originele wijzerplaat er voorzichtig af, die kun je later hopelijk als mal gebruiken.

2: Neem de maten op

Neem de maat op van de wijzerplaat van de klok die je gaat gebruiken

4: Maak een nieuwe wijzerplaat

De originele afbeelding van de minutenklok is erg groot. Je kan hem zelf op de maat van jouw klok maken in in bijvoorbeeld Word. Als je de wijzerplaat op karton print dan is hij iets steviger. Kijk of je de originele wijzerplaat als mal kan gebruiken, anders kun je de passer gebruiken (als je een ronde klok hebt tenminste.)

Knip de wijzerplaat voorzichtig uit en maak precies in het midden een gaatje in de maat zodat de wijzerplaat in de klok past. Ik heb de wijzerplaat vastgeplakt met dubbelzijdig plakband, dat werkt prima; je papier blijft dan mooi.

5: Zet de minutenklok in elkaar

Zet de klokken dan weer in elkaar met alleen de minuten-wijzer. Hiernaast het resultaat: in een half uurtje twee nieuwe minutenklokken! Ik vind ze leuk!!!

Deze klokken komen allebei bij Tuincentrum Overvecht vandaan, de grote was € 5,29 en de kleine was € 4,50.