Sommige kinderen horen al van jongs af aan dat ze slim zijn. Bijna alle ouders denken dat het belangrijk is dat ze hun kinderen prijzen omdat ze slim zijn. Het is bewezen dat kinderen die denken dat ze slim zijn minder gaan presteren en niet meer doorzetten! Niet wat we willen dus!

Ondanks al onze goedbedoelde complimenten onderschatten veel kinderen onderschatten ook nog eens hun eigen capaciteiten en hebben lage verwachtingen van zichzelf. Ze zien het belang van inspanning niet en ze overwaarderen hoeveel hulp van ouders ze nodig hebben.

Carol Dweck, psycholoog in Columbia, heeft een test gedaan met het oplossen van puzzels.

  • Test 1 was een test met eenvoudige puzzels die alle kinderen redelijk goed konden oplossen. Zodra ze klaar waren met de puzzel vertelden de onderzoekers de score en gaven ze dan een kort compliment. De ene groep werd geprezen om de intelligentie (je moet hier wel slim in zijn), de andere groep werd geprezen om de inspanning (je zal er wel hard aan gewerkt hebben).
  • Bij test 2 kregen dezelfde studenten de keus tussen een puzzel die hetzelfde was of een puzzel die moeilijker was. De onderzoekers vertelden hierbij dat ze veel hadden geleerd van de inspanningen bij de eerste puzzel. Van de kinderen geprezen werden om de inspanning koos 90% voor de moeilijkere puzzel. Van degenen die om hun intelligentie geprezen werden koos de meerderheid de makkelijke test.
  • Bij test 3 had niemand een keus. Het was een moeilijke test. De twee groepen kinderen reageerden weer verschillend. Degenen die bij de eerste test om de inzet gewaardeerd werden namen aan dat ze niet hard genoeg geprobeerd hadden. Ze waren erg betrokken een oplossing te vonden en hadden plezier in de test. De andere groep dacht dat het falen een bewijs was dat ze niet zo slim waren.

Eerlijk zijn als je complimenten geeft is erg belangrijk. Slimheid is niet alleen aangeboren, het is iets dat je kan oefenen! Als kinderen dat weten, presteren ze beter! Goede opmerkingen om kinderen te motiveren zijn:

  • Wat heb je dat goed gedaan!
  • Goed dat je zo volhoudt!