Primaire Reflexen

Deel 1 van 7 in de serie Primaire Reflexen

Een baby heeft weinig tot geen controle over zijn/haar lichaam en reageert op prikkelingen met reflexen. Er zijn 70 primaire reflexen bekend die in veel gevallen vanzelf verdwijnen.

Naarmate het kind groeit en het centrale zenuwstelsel rijpt, worden de primaire reflexen overgenomen door posturale reflexen. Deze posturale reflexen stellen deze persoon in staat om adequaat te reageren op wat er gedaan ‘moet’ worden.

Wat als het niet vanzelf gaat?

Als er boven de leeftijd van 3,5 jaar nog primitieve reflexen aanwezig zijn, in combinatie met onderontwikkelde posturale reflexen, wordt gesproken van neuro ontwikkelingsvertraging (NOV). Er wordt geen automatische controle over de balans en/of motorische vaardigheden ontwikkeld.

Het dagelijks leven kan erg door beïnvloed worden door deze reflexrestanten. Vaak worden deze kinderen (terwijl ze er niets aan kunnen doen) bestempeld als slordig, onhandig, hyperactief of ongehoorzaam. Buiten dat zijn de gevolgen voor school enorm! Reflexrestanten zorgen vaak voor motorische problemen, vaak gecombineerd met symptomen van AD(H)D, ADD, dyslexie, dyscalculie, lees- en schrijfproblemen en concentratiestoornissen.

Nu het goede nieuws: er kan wat aan gedaan worden! Het kost moed en doorzettingsvermogen maar de resultaten zijn vaak opzienbarend.

In de vroege ontwikkeling zijn de reflexen niet goed afgesloten. Deze worden normaal, in de babytijd, geremd doordat het maken van (automatische) standaardbewegingen. We gaan met een uitgekiend bewegingsprogramma terug naar die periode.

Iedere dag moeten er 5 tot 10 minuten oefeningen worden gedaan. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de reflexen die er nog zitten geremd worden en uiteindelijk zover mogelijk verdwijnen. Hierdoor krijgen de hersenen de mogelijkheid verder uit te rijpen en kunnen de natuurlijke vaardigheden en controle weer ontwikkeld kunnen gaan worden.

In de therapie die ik geef concentreer ik me op de primaire reflexen die invloed hebben op leerproblemen maar veel bijkomende problemen zullen ook als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Lees meer over reflexen op mijn andere website: http://www.reflexinbeeld.nl/

Geef hieronder je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *