Als je je toets terugkrijgt

Deel 6 van 8 in de serie Toetsen en overhoringen

Teacher-Correcting-Piece-Paper-1114726Docenten zijn vaak lang bezig toetsen en huiswerk te corrigeren. Veel leerlingen kijken niet naar wat ze fout hebben gedaan. Ze accepteren het cijfer en gaan verder. Zwakke leerlingen halen hun schouders op en denken “Ik ben hier gewoon slecht in”.

Kans op een hoger cijfer!

Als je je toets terugkrijgt is het belangrijk dat je hem goed nakijkt. Zelfs als je een redelijk cijfer hebt gehaald kun je hier je voordeel doen. Het gebeurt regelmatig dat je ontdekt dat de docent vergeten is punten toe te kennen of dat de punten niet goed zijn opgeteld. Altijd de moeite waard om goed naar te kijken!

Vergelijk jouw punten en antwoorden met die van een klasgenoot met een goed cijfer. Als jij hetzelfde hebt geantwoord en horen de punten gelijk te zijn.

Niet tevreden met je cijfer?

Als je niet tevreden bent met je cijfer, vraag dan aan de docent of je een inhaaltoets mag maken of dat er een andere manier is om extra punten te verdienen.

Als je je best hebt gedaan en je was goed voorbereid dan is het belangrijk om niet teleurgesteld te zijn in jezelf. Kijk eerst naar de rest van de klas; hoe hebben zij het gemaakt? Misschien was het gewoon een moeilijke toets.

Als jij een van de weinigen bent met een slecht cijfer is het belangrijk dat je kijkt waar dit aan ligt. Wees daar eerlijk in.

  • Had je echt goed geleerd?
  • Had je gewoon een slechte dag?
  • Heb je op de goede manier geleerd?
  • Snap je iets niet uit de toets?
  • Had je een black-out?

Leer van gemaakte toetsen!

Grijp een minder cijfer aan om ervan te leren. Bekijk achteraf de toets met de vragen erbij. Bekijk waar de fouten en valkuilen zitten. In het volgende deel van deze serie staat een handige manier.

Bewaar de toets!

Bewaar de toets om het later nog eens na te kunnen kijken.

Ook voor studenten

Ook als je al studeert is het mogelijk je tentamen in te zien. Soms is het zelfs toegestaan een kopie te maken van de vragen en/of je eigen antwoorden (soms zelfs voor studenten die het tentamen niet gevolgd hebben)!

Geef hieronder je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *