Zelf maken: de minutenklok

P1010156Beelddenkers hebben weinig inzicht in tijd en tijdsverloop. Er zijn verschillende hulp-klokken op de markt maar die zijn best prijzig. Bovendien heb ik nog geen klok gevonden die een relatie heeft met de gewone klok.

Aan de slag!

Met de minuten-klok krijgen kinderen een beter beeld van tijd. De maat van de minuten-vlakjes correspondeert met de gewone klok. Het cijfer in het vlak bekrachtigt het aantal minuten. Als ze tien keer het vijf-minuten vlakje hebben gebruikt, maken ze de koppeling met de abstracte 5 minuten uit het dagelijks leven (“Over 5 minuten gaan we weg”). 

P1010145

Het recept:

 • Een klok
 • Een uitgeprint sjabloon (download hier)
 • Een lineaal
 • Eventueel een schroevedraaier
 • Eventueel een passer

P10101581: Haal de klok uit elkaar

Dat gaat meestal vrij eenvoudig. Bij de crèmekleurige klok had ik niet eens een schroevendraaier nodig! Doe alle losse onderdeeltjes in een bakje bij elkaar zodat je niets kwijtraakt. Haal ook de originele wijzerplaat er voorzichtig af, die kun je later hopelijk als mal gebruiken.

2: Neem de maten op

Neem de maat op van de wijzerplaat van de klok die je gaat gebruiken

4: Maak een nieuwe wijzerplaat

Het minutenklok-sjabloon kun je downloaden vanaf mijn Google Drive. De originele afbeelding is erg groot. Je kan hem zelf op de maat van jouw klok maken in in bijvoorbeeld Word. Als je de wijzerplaat op karton print dan is hij iets steviger.

P1010162Kijk of je de originele wijzerplaat als mal kan gebruiken, anders kun je de passer gebruiken (als je een ronde klok hebt tenminste.)

Knip de wijzerplaat voorzichtig uit en maak precies in het midden een gaatje in de maat zodat de wijzerplaat in de klok past. Ik heb de wijzerplaat vastgeplakt met dubbelzijdig plakband, dat werkt prima; je papier blijft dan mooi.

5: Zet de minutenklok in elkaar

Zet de klokken dan weer in elkaar met alleen de minuten-wijzer. Hiernaast het resultaat: in een half uurtje twee nieuwe minutenklokken! Ik vind ze leuk!!!

 

Deze klokken komen allebei bij Tuincentrum Overvecht vandaan, de grote was € 5,29 en de kleine was € 4,50.

5 Reacties op “Zelf maken: de minutenklok

 1. Pingback: Update van mijn leven | Ik heb ADHD

 2. Toevallig kwam ik bij ikea en zag daar de Vackus wekker voor € 0.99, thuis gekomen meteen het sjabloon uitgeprint en aan de slag gegaan. Ik was al heel lang op zoek naar een simpele goedkope oplossing voor een individuele time-timer. De echte kosten rond de € 50.00. Deze voldoet heel goed, ik ben er blij mee.
  Bedankt voor het delen van jullie idee.

 3. Goed idee! Lijkt me ook makkelijk te maken met je uitleg erbij.
  Vraagje; Is het de bedoeling dat de klok gewoon als klok gaat lopen (dan mis ik een wijzer toch?) of als een soort TimeTimer die je bijvoorbeeld op een halfuur zet en dat íe dan terugloopt. Dat brengt mij dan bij de volgende vraag; hoe verander je ’t klokmechanisme in een timermechanisme?
  Of is er een heel andere manier waarop je deze klok dan gebruikt?
  In ieder geval bedankt voor het idee en het te printen sjabloon!

  • Ik vind het duidelijker (en handiger) als de tijd gewoon vooruit loopt, net als bij een gewone klok. Ze hebben toch al zoveel moeite met links en rechts. Dat maakt ook de overgang naar de gewone klok veel makkelijker. Tien minuten blijft tien minuten en de tijd gaat gewoon vooruit. Veel plezier ermee!

Geef hieronder je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *