T-kaarten planbord voor tieners

Deel 6 van 6 in de serie Weekplanners en dagritmekaarten

Herken je dit?

haast

  • geen tijdsgevoel
  • altijd te laat op afspraken
  • afspraken vergeten
  • verkeerde boeken in je schooltas
  • sporttas vergeten…

Zomaar een aantal vervelende voorbeelden uit het dagelijks leven van een extreme beelddenker. Geen tijdsbesef en een slechte planning maken je onzeker.

Een agenda gebruiken? Werkt niet…. Alle geschreven tekst in blauw of zwart lijkt teveel op elkaar. Ga ook niet aan de slag met potloden of stiften, hou het simpel. Als het teveel tijd kost, haak je toch uiteindelijk af.

De oplossing is simpel: een planbord met T-kaartjes! 

De kracht van een visueel planbord is dat je een foto in je hoofd opslaat van de gekleurde afspraken. Je maakt dus gebruik van je capaciteiten als beelddenker.

Je krijgt weer grip op je leven door de tijd te visualiseren! Het kost anders onnodig veel energie om de zaken te ordenen in je hoofd of op papier.

Hoe gebruik je zo’n planbord?

Zondagavond ga je het  planbord vullen. Dit kost slechts een paar minuten (met wat ervaring). Maak vervolgens een foto van het planbord in je hoofd. Zodra je hebt gevoeld hoeveel rust dit bord geeft, doe je dit wekelijks met plezier! 
En… erg belangrijk, hang het planbord in het zicht (bijvoorbeeld in de keuken of bij je PC).

Je moet jezelf aanleren om elke afspraak direct te noteren. Loop direct naar je planbord als je telefonisch een afspraak maakt.

Alle informatie zoals dag, tijdstip, adres, telefoonnummer e.d. op het kaartje schrijven. Ook afspraken noteren voor over een paar weken. Deze plaats je op volgorde in het planbord bij de “komende weken”.

Waar te koop?

Planborden kun je kopen bij bijvoorbeeld www.paagman.nl in Den Haag (zoek op planbord) voor ongeveer 60-80 euro. Kijk ook eens op www.marktplaats.nl (ongeveer 30-40 euro). Je hebt 8 banen nodig van 6 cm breed (1 x dagindeling en 7 dagen van de week). Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Smead T-kaartplanbord Lynx 50 vak 62 mm x 1008 mm beige (voor T-kaarten met 48mm breedte). Neem geen smallere kaartjes, want daar kan je bijna niks opschrijven.

Hoe deel ik het planbord in?

De dagindeling bestaat uit rechte lijnen (zo maak je een visuele scheiding tussen de ochtend, middag en avond).

Door de vaste activiteiten te blokken (werk, school), ontstaat een goed beeld van de vrij te besteden uren. Zo voorkom je een over volle agenda met dubbele afspraken (er past namelijk maar 1 kaartje in een vakje van het planbord).

Ook kun je bewust tijd inplannen om te ontspannen. De kaartjes voor volgende week komen onder de dagen.

Kleuren kaartjes :

Gebruik verschillende kleuren kaartjes; vooral de afspraken moeten opvallen (gebruik hiervoor oranje kaartjes).

  • Zacht geel: weekindeling (dagen) en dagindeling (ochtend, middag, avond)
  • Blauw: vaste activiteiten / werk / school
  • Fel oranje: afspraken
  • Zacht roze: ontspanning

Geef hieronder je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *