Hersenhelften

Deel 1 van 6 in de serie Hersenen

Talenten van de linker hersenhelft beelddenken De hersenen bestaan uit twee verschillende helften die onderling verbonden zijn. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren maar werken ook vaak samen. In het beste geval vormen beide helften een geïntegreerd geheel en zijn ze met elkaar in balans. Vaker is één van de twee hersenhelften dominant. Meestal schakel je bij nieuwe leertaken spontaan de meest dominante hersenhelft in.


Beide hersenhelften hebben verschillende talenten. De meeste mensen hebben een dominante linker hersenhelft. Dit is niet verwonderlijk omdat deze op school het meeste wordt aangesproken. In de linker hersenhelft zijn namelijk het spraakvermogen, de logica en de ratio gelokaliseerd.


Wat betekent dat als je een dominante rechter hersenhelft hebt? Waarschijnlijk dat je een lastige schooltijd hebt. Dat je niet zulke goede resultaten hebt. Dat het lezen niet zo vlot gaat; en het leren van de tafels. Dat je ondanks dat je slim bent en veel interesses hebt je aandacht er niet bij kan houden en niet zo snel kan schakelen.


Dat komt omdat op school de nadruk ligt op de talenten van de linker hersenhelft. De nadruk ligt op het verbale, op analyse en op details. De rechterhelft wil juist het geheel overzien en houdt van creatie.

Je dominante hersenhelft bepaalt dus in grote mate wat voor leerstijl je hebt. Door te kijken of de beschrijvingen van de linker- of juist die van de rechter hersenhelft beter bij je passen kun je erachter komen hoe jij leert. 

Links: Rechts:
Gebruikt logica Gebruikt gevoel
Richt zich op details Richt zich op het grote geheel
Laat de feiten spreken Laat de verbeelding spreken
Woorden en taal Symbolen en beelden
Nu en verleden Nu en de toekomst
Exacte vakken Filosofie en religie
Analyse Synthese
Volgorde Ruimtelijke waarneming
Praktisch Onstuimig
Zoekt zekerheid Neemt risico’s

Geef hieronder je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *